Twój koszyk

Brak produktów w koszyku.

Perły – fenomen naturalnego piękna

Większość naturalnych pereł rodzi się, gdy do wnętrza ostrygi dostanie się czynnik drażniący, taki jak pasożyt. Ostryga, chcąc się bronić, otacza intruza komórkami nabłonkowymi, tworząc ochronny woreczek. Następnie zaczyna wydzielać na niego masę perłową i konchiolinę, które stopniowo otulają intruza…

Większość naturalnych pereł rodzi się, gdy do wnętrza ostrygi dostanie się czynnik drażniący, taki jak pasożyt. Ostryga, chcąc się bronić, otacza intruza komórkami nabłonkowymi, tworząc ochronny woreczek. Następnie zaczyna wydzielać na niego masę perłową i konchiolinę, które stopniowo otulają intruza kolejnymi warstwami, tworząc lśniącą masę perłową. Czasem perły powstają, gdy czynnik drażniący zostanie uwięziony między ciałem mięczaka a jego muszlą, co prowadzi do powstania tzw. „perły pęcherzykowej” – z jedną płaską stroną.

Przez wiele setek lat, perły wyszukiwane były przez nurków – poławiczy pereł. Zmiany nastąpiły w XX wieku, kiedy opatentowano metodę hodowli „ostryg perłowych” i pozyskiwania z nich pereł. Dziś prawie wszystkie naturalne perły są hodowlane, a tylko niewielka ich część, głównie w antycznej biżuterii, ma „dzikie” pochodzenie. Perły naturalne, rodzące się w słonych głębinach mórz i oceanów oraz w słodkowodnych rzekach i jeziorach, charakteryzują się nie tylko różnorodnością, lecz także unikalnymi cechami wynikającymi z ich środowiska życia. Perły słonowodne, takie jak rzadkie i cenne perły South Sea, wyjątkowe perły Akoya z Japonii czy ekskluzywne perły Tahiti, powstają w wodach morskich i oceanach. Mają z reguły wyższy połysk niż perły słodkowodne, a trudniejsza hodowla kształtuje ich wyższe ceny. Perły słodkowodne z jezior i rzek, wykazują różnorodność kształtów i kolorów. Tańsze w hodowli, dzięki czemu są powszechnie dostępne w sklepach jubilerskich.

Unikalny kształt perły jest wynikiem naturalnych procesów ich formowania się wewnątrz muszli. Mogą one mieć kształt idealnie kulisty, owalny, formę łezki, guzika, ziarna, półperełki, a te o nieregularnym kształcie nazywamy barokowymi. Niezwykle pięknymi formami stosowanymi w biżuterii są również perły pęcherzykowe typu Blister i Mabe, które, ogólnie rzecz ujmując, charakteryzują się jedną stroną płaską. Perły Mabe są natomiast wtórnie wypełniane i pokrywane z tyłu masą perłową. Macica perłowa, nazywana również masą perłową, od wieków stanowi cenny materiał wykorzystywany nie tylko w jubilerstwie. To składająca się z warstw, irydująca substancja wewnętrzna muszli mięczaka. Jest ceniona za swój niezwykły połysk i naturalny urok. W jubilerstwie masę perłową wykorzystuje się na wiele sposobów: w postaci cienkich płatków do intarsji i inkrustacji, rzeźbionych ozdób takich jak broszki czy kolczyki oraz jako tło dla pereł Mabe. Jej unikalne właściwości odbijające światło nadają biżuterii wyjątkowy blask i elegancję. Jest ona wykorzystywana do tworzenia zarówno klasyki, jak i nowoczesnych projektów.

Perły od wieków fascynują ludzkość swoją naturalną urodą i unikalnym połyskiem. Wydaje się, że świat luksusowej biżuterii nie mógłby bez nich istnieć. W historii mody perły mają równie znaczące miejsce, jako symbol elegancji i klasy. Noszone i kochane przez pokolenia, powracają w nowoczesnych projektach. Perły to kwintesencja piękna, na które moda nigdy nie przemija.